Veistospuisto

Saarelan Veistospuisto on ollut osa Oulun kaupungin kulttuuriympäristöä jo 1990-luvulta lähtien. Alueen kehitys on tapahtunut vaiheittain, ja se on vuosien varrella kasvanut merkittäväksi veistostaiteen keskittymäksi. Saarelan Veistospuisto on kehittynyt arvostetuksi taiteen ja luonnon yhdistäväksi ympäristöksi. Nyt se jatkaa elämäänsä osana Taidekartano Hildénin toimintaa, tarjoten uuden sukupolven taiteilijoille ja yleisölle mahdollisuuden kokea taidetta luonnonkauniissa ympäristössä.

Veistospuiston tärkeimmät tapahtumat
-
Syyskuu 1997 – Ensimmäiset veistokset pystytettiin Oulun kaupungin Saarelan kaupunginosan Varppipuistoon.
-
Kesäkuu 1998 – Oulun kaupungin Tekninen Lautakunta päätti yksimielisesti luovuttaa Oulujoessa sijaitsevan Saarelansaaren luoteiskulman veistospuistoksi.
-
Tammikuu 1999 – Puistoalueella aloitettiin raivaustyöt ja polkuteiden rakentaminen Oulun kaupungin Puisto-osaston toimesta.
-
Helmikuu 1999 – Varsinaisen puistoalueen raivaus valmistui ja raskaan liikenteen kestävät jalankulkutiet rakennettiin.
-
Kesäkuu 1999 – Veistosten siirto Varppipuistosta Saarelansaaren veistospuistoon sekä uusien veistosten asennus aloitettiin.
Saarela – Voimailua ja taidetta Oulujoen varrella (Kaltio 4/2020)
-
Heinäkuu 1999 – Maaston muotoilu, luonnonnurmetustyöt, käräjäkivien asennus ja polkuteiden viimeistely saatiin päätökseen.
-
Syyskuu 1999 – Ensimmäinen Taitensauhuvalakia, perinteeksi muodostunut tapahtuma, järjestettiin. Sytyttäjänä toimi Oulun kaupunginhallituksen ja valtuuston jäsen, eversti Reijo Sallinen.
-
Syyskuu 2000 – Toinen Taitensauhuvalakia, sytyttäjänä poliisipäällikkö Timo Saarela.
-
Toukokuu 2001 – Kolmas Taitensauhuvalakia, sytyttäjänä Oulun taiteilijaseuran puheenjohtaja Kari Södö.
-
Toukokuu 2001 – Lapin ja Oulun taiteilijoiden työpaja veistospuistossa.
-
Syyskuu 2001 – Puistossa oli jo 55 veistosta 25 eri taiteilijalta.